Po tygodniowym odpoczynku poza domem naszła mnie ochota na naleśniki, ale nie byle jakie naleśniki bo kasztanowo-cynamonowo-jabłkowe :)
Przepis na naleśniki jest nam wszystkim znany mleko, jajka i mąka lecz tu niespodzianka bo zamiast zwykłej użyłam mąkę kasztanową Royal Brand a do smaku dodałam cynamon kora Royal Brand.
Mąka kasztanowa ma delikatny słodkawy smak oraz lekko brązowy kolor.
Mieszamy ja ze zwykłą mąką, która podczas smażenia nadaje naleśnikom brązowo-kremowy kolor.
Mąka nie zawiera glutenu.
"Kasztany - ze względu na zawartość składników odżywczych i zgromadzoną energię słoneczną - bardzo dobrze wpływają na układ nerwowy, trawienny i odpornościowy. Dodają siły, regenerują wątrobę i śledzionę."
"Kora cynamonu - dłużej od cynamonu mielonego utrzymuje smak i aromat. Możemy dodawać ją do dania w kawałku (oddaje wtedy aromat do dania ale sama nie jest jedzona) lub ścierać do potrawy bezpośrednio w czasie przygotowywania."
Naleśniki smakowały wyśmienicie, szybko rozeszły się między domownikami.
Testowanie mąki kasztanowej było dla mnie czymś nowym i ciekawym.
Kiedy tylko będę miała okazje na pewno skorzystam z niej w mojej kuchni :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz